/ nem / hétköznapi éberség

a puding próbája

a puding próbája

nem-cselekvés

2008. július 19. - vadkörte

Sziasztok!

Hurrá, megbirizgált titeket a játék-motívum! Én még egy kicsit annyit birizgálnék rajta / a motívumon /, hogy pontosan onnan spirituális az utunk, ahol már nem az énünk diktál, nagyon is kényszerítő erővel. Addig, amíg az én-működésekről beszélünk, addig "pszichologizálás", onnan egy hajszálnyira már nem az.

Az egó szépen olvadozhat, mint a hó. És ilyenkor jönnek azok az élmények, amire azt mondják, hogy elszálltunk, ami nagyon jól kifejezi, hogy eltávolodtunk a szokásos működési módtól, már madártávlatból, föntről tudjuk szemlélni a dolgainkat... Hagyni kell, hogy történjen, nem megijedni, és ragaszkodni a járt úthoz...! Nagyon nem szeretem azt a mondást, hogy " a járt utat a járatlanért el ne hagyd ! "

Persze kellenek jelzőtáblák. Ilyennek szántam a fekvő nyolcast. Az énünkkel birtokolnunk kell, persze, csak így működik és marad fenn, s ennek szép gömbölyűre kell fejlődnie. Akikkel élünk, ugye, ők is az egójuk fennhatósága alatt állnak, ugyanezt teszik, hízlalják a sajátjukat, képviselik magukat, és birtokolnak. Nem bírálom a dolgot, ezen is végig kell menni, de nem tart örökké! Egyszercsak terhes lesz! És vége! Nem egyszerre, valószínű lépésről-lépésre, de az is lehet, hogy hirtelen. Ilyenkor kell nagyon figyelni. A társasjátékban a túlnyomó többség "egósat játszik", egy picurka hányad viszont távolodósat. Ezek a dögunalmas elmélkedések ennek a kisebbségnek szólnak, kézfogásul. Azért, hogy hahó, mi is itt vagyunk, nem vagy egyedül, tovább bátran... Az énelhagyás ugyanis baromi szorongással jár. A legerősebb, elemi szorongással. Pedig nélküle sokkal jobb! Például a szerelem... Ugye, hogy imádunk szerelmesek lenni? Világos. És miért? Mert lerakjuk magunkat, átadjuk a másiknak, és szárnyalunk, lebegünk. A halálos szerelemnél "örökbe" adjuk. Azt mondjuk magunknak, hogy a tiéd vagyok, örökre, punktum, nem kell más. A nem halálos szerelemnél fönntartjuk a kiskaput a menekülésre, arra az esetre, ha sérülnénk. Vagyis ha a kapcsolatban sérülne az egónk. Ez nem akkora szerelem, nem feltétel nélküli. Nem is olyan boldogító. Végül a flört, amiben alapszabály, hogy az egónkból semmit nem adunk, a lehető legjobban akarjuk érezni magunkat, és a partnerünkkel erre kötünk egyezséget: egóból semmit, profitból maximálisat...

Itt még az is fontos iránytű lehet, hogy a kétféle működést nem szabad összekeverni. Az életfeladataink földi feladatok, "énesek", egyértelműen. De ha közel járunk a fordulathoz, vonzóvá válnak a misztikus, spirituális dolgok, tapasztalgatjuk, tanulgatjuk, s ilyenkor támadhatnak a bajok. Mert például egóból nem lehetünk spirituálisak. Az olyan arról ismerhető fel, hogy tanít, hirdet, segít, erőszakos, öntelt, nyomulós. Láttatok már ilyet? Illetve a kavarodás jele a pszichózis is, sajnos, ott a Hamupipőke feladat áll elő, vagyis szétválogatni az egós és a szellemi élményeket, és ezt visszajelezni szegény tévelygőnek. Nem mondtam, hogy búza és ocsú, mert kell az egó-működés is, és kell a letisztult spirituális működés is. Megpróbálom néven nevezni, milyen is ez utóbbi: önzetlen / én-mentes! /, közösségi, nem anyagias, beilleszkedő. Sőt, láthatatlan.

Amikor ezt a részt kezdtem írni, az előző folytatásaként, ahol a teljes csendet és nyugalmat dícsértem, úgy éreztem, hogy a nem-cselekvés lesz a következő témám. Vagyis ez itt. Erről próbálok itt össze-vissza dadogni, mert nem szeretném elrontani. Hogy mi is az aktivitás, és mi a nem-aktivitás. Amikor túlléped az akadályokat, láthatóan működsz, hatékony vagy, nyomot hagysz a környezeteden, létrehozol valamit, beléd lehet kapaszkodni, állandó vagy, fix vagy, te vagy, akkor az "cselekvés". De amikor úszol az árral, nem vagy állandó, és szinte láthatatlan vagy, akkor az "nem-cselekvés". Akik egészen láthatatlanok, azok már alig vannak itt, nem vesszük észre őket, és egyszercsak kisétálnak közülünk. Angyalok.

Nagyon szeretek rájuk gondolni. Ti is?

Két mondat között leszaladtam az előbb, hogy a sült oldalast ellenőrizzem. Puha volt. Azután leszaladtam, hogy benne van-e a kulcs a zárban. Most pedig lemegyek krumplit pucolni. Ha nem nagyon figyel valaki, főzős blognak is gondolhatja az oldalamat. Kész átverés-show! A linkajánlómat figyelitek? Nem-cselekvés? Ha hívnak, megyek, ha nem hívnak, nem megyek. Nem erőlködöm közben... Folyton céklát vásárolok és préselek újabban - cselekvés? Nem "cékla-ivó" lettem, hanem jól esik... ez különbség. De a párom jobban csinálja, irigylem is érte: soha nem definiálja magát, csak éli, és ha rákérdezek, nagyon csodálkozik, miről is van szó. Azt mondja nekem, hogy ő nem olyan tudományos.

A világban lévő dolgok között a fő különbség az önreflexiójukban van. Nem olvastam sehol, ma találtam ki. A magukról való tudás minőségében. Ez egy nagyon széles skála, amin minden elhelyezhető, nem? A kődarab, a Frici, a pöttyös labda, az amőba, az ember...

Ismeritek azt a dalt, amit Máté Peti énekelt, nagyon régen, hogy " furcsa játék ez az élet, és az ember gyakran téved..." ? Egy kis sírdogálásra bármikor kapható vagyok, ha hallom. Tegnap megszerezte a párom, de nem engedi, hogy sírjak rajta... most mi lesz? / Létezik olyan, hogy valaki bármikor kapható egy kis nevetgélésre? Csak a rend kedvéért kérdezem. / Ha tudnám, föltenném ide a dalt, hogy multimédiás legyek...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puding.blog.hu/api/trackback/id/tr77575572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sünibaba · http://dosszie.blog.hu 2008.07.20. 09:51:43

"Mert például egóból nem lehetünk spirituálisak. Az olyan arról ismerhető fel, hogy tanít, hirdet, segít, erőszakos, öntelt, nyomulós. Láttatok már ilyet?"

Huhú, de még mennyire! Egy kolléganőm. Reiki, agykontroll, asztroweb. Észosztás, térítés, és folyton annak igazolása, h neki milyen jó, ő már milyen magasan/messze/előre tart. Csak ép hiteltelen az egész. Akkora feszültség van benne, hogy csak na. Azt hiszem, ő csak szeretné azt hinni magáról, hogy már nagyon a spiritualitás felé tart.

Drága vadkörte, annyira jó, h te hiteles vagy!
süti beállítások módosítása