/ nem / hétköznapi éberség

a puding próbája

a puding próbája

lecke

2008. szeptember 21. - vadkörte

Sziasztok!

Már egyszer a közelébe kerültem ennek a témának. Úgy írtam, hogy egy kastélyban vagyunk, és körülnézünk... Teremről teremre járunk... Azóta is foglalkoztat ez a kérdés: a megvilágosodás és a tudás összefüggése... A kettő ugyanaz? Úgy érzem, hogy igen is, nem is. A tudás előhívásának képessége benne lehet a megvilágosodásban. De a szándéka nem. Mert a világ végtelenül színes, és a tudat teremtő ereje, "kreativitása" is határtalan. Már létrehozott sok mindent, és még ezután is fog. Érdekes kirándulásokat lehet tenni bárhová, de minek? Fáradságos. A középpont nyugalmához képest minden nyüzsgés feszültségekkel és bonyodalmakkal terhes. Tehát a megvilágosodás a maga totális vágy-nélküliségével a puszta szemlélődésre szavaz.

Azonban bárhová néz, szenvedést lát. Az egyetlen maradék szándék ezért a megvilágosodás támogatása. Ha nagyon szigorú vagyok, még ez is vágy, és ez is következményekkel jár... A teljes vágy-nélküliség egyúttal teljes közönyt is jelent. Felolvadást, megsemmisülést...

Ide jöhet még akkor az is, hogy pl. az ezoterikus tudás - mint bármelyik tudás - hogy viszonyul a megvilágosodáshoz. Na, szerintem csak úgy messziről integet neki. / Minden kisebb, mint a megvilágosodás./ Mert egó-maradványokkal csak ártani lehet. Hiszen egy hatalom, egy erő, amit valami cél szolgálatába állít a művelője. Sajnos ez így van. Egy cuki kis egóval befolyásolni a főnöködet, a szerelmedet, egy politikai folyamatot: beláthatatlan... A karma olyan, mint a lavina. Egy porszem elkezd gurulni, és hegy lesz belőle...

Tudjátok, mi a négy ellenség? Most kivételt teszek, és hivatkozok egy írásra, mert számomra felülmúlhatatlan. Don Juan mondta a tanítványának, Castanedának a sorozat első kötetében. Tehát:

1. Félelem

              2. Világosság

                                3. Hatalom

                                               4. Öregség

                                                              > Tudás

Ez a poszt pedig a világosság és a hatalom érintkezéséről szól. Sokat-sokat és még annál is többet meditáljatok ezen a négy ponton! A jutalom a tudás lesz. Eltarthat évtizedekig, de akkor még jók vagyunk. Mire egyáltalán felmerül ez a kérdés, már millió életen vagyunk túl, s ha elvétjük a lépést, visszaparancsolnak kicsikét... Megbukunk, mint a suliban. A négy pont négy fázisa az érésnek, egymás után jönnek.

Gyönyörű. Ha csak rágondolok, megilletődöm.

Az utóbbi hetekben rengeteg dolog történt velünk. Nyolc területen mozdult el az életünk. Az öregek azt szokták mondani, hogy jaj, csak ne történjen semmi. Akkor jó. Hogy is van ez? Tipikus egó-szónoklat... Ez semmi más, mint a félelem himnusza. Az áramlás, az életenergiák meg mehetnek a levesbe...? Tessék, itt az első lecke a félelemről.

Hát ezek mennek...meg a bárányfelhők...

A bejegyzés trackback címe:

https://puding.blog.hu/api/trackback/id/tr40673810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kasszi 2008.09.22. 07:51:41

Mi is az a "tudás"? A nemlét megélése? Nagyon sokat hivatkozunk erre az általam nem megfogható "tudásra". Biztos, hogy nagyon száraz vagyok és nem látom át, de eddig még nem sikerült megfejtenem, hogy mi ennek az értelme. A vágy nélküli nemlét, mi az előre mutató abban, ha szemlélődésünk ebben a kiüresedett állapotban értelmezi a világot, mitől lesz ez több, mint az az állapot, ha megtartom az énemet, s a saját személyiségemen keresztül értelmezem a világot? Van olyan világ, ami nem rajtam keresztül létezik? Persze, a szubjektív idealizmus kora már lejárt, de a nirvánáig még várni akarok. Igen is ragaszkodom a tudatomhoz, ez vagyok én!Láttam embereket, elvesztett tudattal, elvesztett testtel, s nem láttam egyikükben sem a tudást és a megvilágosodást. Erről persze Te többet tudsz, mert több ilyennel találkoztál. Miért több a "kitisztított" tudattal meditáló jógi ismerete, tudása a világról, az életről, vagy miről is..?

vadkörte 2008.09.22. 19:36:42

Persze, hogy van tudatod, "hála Isten", és azzal gyártasz mindent, magadat is. A különbség csak annyi, annak, aki megvilágosodott, hogy ezt átéli, elhiszi. Hogy semmi nincs. A többieknek minden van. Pedig minden csak annyira van, amennyire azonosítja vele magát a tudat. Elég őrjítően hangzik, kétségtelen. Főleg a bizonytalansági foka miatt.
süti beállítások módosítása